Vad räcker en wattimme till

När samhället elektrifieras blir wattimmar standardmåttet för kapacitet, alltså hur mycket elektricitet vi kan förbruka från ett batteri.

  • Min bil, en Honda e, har ett batteri med kapaciteten 35,5 kilowattimmar (kWh) eller 35 500 wattimmar (Wh) vilket räcker ungefär 20 mil (beroende på hur fort och aggressivt jag kör).
  • Min moped, en Niu N-Sport, har ett batteri med kapaciteten 2,1 kilowattimmar (kWh) eller 2100 wattimmar (Wh) vilket räcker 7-8 mil.
  • Min mobil, en Google Pixel 3, har ett batteri med kapaciteten 11 wattimmar (Wh) vilket räcker…ja det beror på vilka appar jag använder. Men brukar räcka att ladda en gång per dygn, typ på natten.
  • Ett hushållsbatteri, som Tesla Powerwall, har kapaciteten 13,5 kilowattimmar (kWh) eller 13 500 wattimmar (Wh).

Så det är stor skillnad på batteriernas kapacitet.

  • En lägenhet i Sverige förbrukar i snitt 2 kilowattimmar per dygn, alltså 2000 wattimmar. Källa
  • En villa i Sverige förbrukar i snitt 20 kilowattimmar per dygn, alltså 20 000 wattimmar. Källa

Så ett hushållsbatteri skulle kunna försörja en lägenhet med elektricitet i flera dygn. En villa däremot skulle behöva ett något större batteri för att klara av till exempel ett strömavbrott som varar ett dygn. Om elbilar levereras med batterier som både kan ta emot och skicka elektricitet har de potential att balansera både strömavbrott och toppar i förbrukningen på elnätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *