1,5°C är en akutåtgärd, inte ett mål

Klimatforskare från Finland, Tyskland och USA föreslår en mål- och planändring för det globala klimatarbetet. Istället för att sikta mot 1,5°C till 2050 bör vårt mål vara 1,0°C till år 2100.

Jag inser när jag läser deras analys att vi/ världssamfundet/ miljörörelsen missat att formulera ett riktigt mål, något proaktivt som beskriver hur vi skulle vilja leva, inte bara en reaktion på det vi vill slippa = atmosfärens uppvärmning och dess konsekvenser.

Rather than limiting ourselves to analysis of 1.5°C and 1.5°C+ scenarios which will not provide acceptable planetary security, we need to comprehensively estimate the combinations of defossilisation and CDR needed to restore Earth’s climate.

Renewable energy and demand-side solutions such as efficiency and conservation must be prioritised over the next decade, laying the groundwork for renewables-based CDR and climate restoration later this century.

PLOS Climate: Proposing a 1.0°C climate target for a safer future

Så ett bättre mål än 1,5 grader (som inte är ett mål) är 1,0 grader, det är något att visualisera och drömma om, en vision om en bättre värld som faktiskt är nåbar.

Mål

1,0°C

Plan

Forskarna presenterar en översiktlig plan i två delar för att nå målet.

  1. Ersätt all kol, olja och gas med solenergi, vindkraft och energilagring.
  2. Ta bort koldioxid från atmosfären.

I den ordningen. Notera att vi måste lägga allt krut på steg 1 tills det är klart, tills användningen av fossila bränslen är helt avslutad. Därefter börjar vi steg 2, att minska mängden koldioxid i atmosfären. Dagens försök att suga ut koldioxid ur atmosfären handlar mer om att låta kol- och oljeindustrin fortsätta tjäna pengar än att rädda världen.

As the cost and rate of progress depend largely on financing, we need clarity in national and international priorities to support this two-pronged approach:

  1. First, rapid, deep defossilisation and electrification of the entire energy-industry system, and,
  2. second, large-scale deployment of CDR.

Raising our ambitions to include the kind of world our descendants will want to live in is our responsibility to enable a prosperous humankind and resilient biosphere.

PLOS Climate: Proposing a 1.0°C climate target for a safer future

1 grad är svalare än dagens 1,2 och naturens kretslopp skulle fungera väsentligt bättre för alla människor på jorden. Våra barnbarn skulle få uppleva riktigt snörika långa vintrar, lagom soliga somrar och betydligt mindre risk för torka, översvämningar och skogsbränder.

Källor

Lämna ett svar