Vad får människor att agera mot klimatförändringar

Vad händer

Vad får människor att övergå till ett mer klimatvänligt beteende? Vad fungerar bäst? Utbildning? Betalningar? Grupptryck?

Kontext

Nej utbildning och fakta är inte vägen framåt, sorry. Vi talar om hur människor ändrar beteende vilket bygger på att de ändrar sitt synsätt och det sker på helt andra sätt än med ny kunskap eller information om det egna beteendet. Att motion är bra för din hälsa är kunskap som inte automatiskt leder till att du joggar regelbundet. Kunskapen att alkohol är skadligt hjälper dig inte att sluta dricka.

Though education can be necessary to make the public aware of a problem in the first place, “we find over and over again that it’s not very effective” at actually changing behaviors, says study co-author Magnus Bergquist, a psychologist at the University of Gothenburg in Sweden. It’s similar to how knowing that we should exercise more or drink less alcohol doesn’t mean we will do so, he explains. “Just knowing what’s right, or healthy, or environmentally friendly isn’t really a sufficient model for changing behaviors,” Bergquist says.

Scientific American: What Makes People Act on Climate Change, according to Behavioral Science

Nej det är framförallt din identitet som spelar roll och den påverkas allra mest av människorna i ditt liv, dina kompisar, din familj, kollegor, idrottsföreningen, grannarna, människor som kollar på samma TV-serie som du. När din omgivning ändrar beteende gör sannolikt även du det. Förändringen sker ofta med fördröjning, på sjuttiotalet tog det ett tag för alla att börja med utsvängda jeans men till slut hade även finansgubbarna anpassat sig.

Du kanske skrattar åt dem men notera att du bär samma mobil som alla andra (ja en av två varianter i alla fall).

Vad har det för betydelse

När en människa ser andra människor ändra beteende öppnas möjligheten för dem själva att förändras. Solpaneler på taket ger inte bara utsläppsfri elektricitet, de är också en signal till samhället att solenergi är det nya normala. Att välja vegetarisk mat på restaurang inspirerar andra att göra likadant. Vi ser oss själva i vår omgivning och agerar som den.

Därför ska du berätta om allt du gör som är bra för naturen, biodling, kryddträdgård, cykling och engagemanget i Grow 😉 är något som världen vill ta del av.

social contagion is why it’s so important to talk about the climate actions you take

Scientific American: What Makes People Act on Climate Change, according to Behavioral Science

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *