Enkelt, pålitligt, mänskligt och härligt- en vision för fri energi

Vad händer

Solask är en svensk startup som tagit fram batterilagring för hushåll som automatiskt lagrar elektricitet till lägsta elpris.

Kontext

Batteriet Norrsken består av litiumjon-celler och kan lagra mellan 3,5 och 30 kilowattimmar. Batteriskåpet är utformat för att smälta in i ett hushåll och placeras tillsammans med vitvaror som tvätt- och diskmaskiner. Det finns även en backupfunktion som säkrar elektriciteten till hushållet vid strömavbrott eller underhåll av elnätet. Företaget säljer till hushåll men planerar att börja leverera till större kunder som bostadsrättsföreningar.

Norrsken är alltså en energilagringsenhet (förenklat beskrivet ett smart batteriskåp) som fungerar som en digital, privat elbörskonsulent. När elpriserna är låga köper enheten el och lagrar i de en till åtta batterimoduler som finns i skåpet. När elpriset går upp används elen som finns lagrad i batterierna.

Genom en central server får Norrskens-enheten all information för att optimera varje enskild kunds hushåll och dennes förbrukning på ett optimalt sätt. Den sköter sig själv, köper och säljer el i toppar och dalar.

Movexum: Solask – banbrytande energilagring från Gävleborg
Solask: Hur fungerar det

Vad har det för betydelse

Det enskilda hushållet spar pengar genom att undvika pristoppar. Elförbrukningen påverkas genom att lagra fri energi och använda den när alternativen är kol, olja eller gas. Så här minskar vi samhällets utsläpp, ett hushåll i taget.

I nyheterna

Lämna ett svar