Marknaden för hembatterier tar fart i Sverige

Vad händer

Konsumentmarknaden för energiverktyg har tagit flera stora kliv i Sverige det senaste halvåret då de största leverantörerna lanserat sina flaggskeppsbatterier.

Kontext

2023 blir året då batterier började sitt intåg i svenska hem. Northvolt, FerroAmp, Tibber, Polarium och Sonnen säljer nu alla batterier med en kapacitet runt 10 kilowattimmar.

Tibbers nylanserade Homevolt kommer i två storlekar, det mindre med en kapacitet på 6,65 kilowattimmar och det större 13,3. Priset för det mindre är 90 000 kronor och det större kostar 130 000 kronor.

”Alla hushåll kommer att ha ett batteripack i källaren”

Stefan Jansson, vd för Polarium

Tyska Sonnen, ett av de största batteriföretagen i världen, satsar nu också på den svenska marknaden. De släppte nyss sonnenCharger för laddning av elbilar som är företagets första steg mot att integrera solpaneler med batterilagring och elbilar.

Northvolt är förstås stjärnan på den svenska batterihimlen. De säljer ett hembatteri Voltblocks med kapacitet på 11,7 kilowattimmar men erbjuder också väsentligt större lösningar.

Ferroamp är veteranen på den svenska marknaden och deras system finns nästan över hela landet. Företaget är specialiserat på integrering av elsystem och de erbjuder modulära batterier som kan anpassas till olika behov.

Vad har det för betydelse

Det har varit alltför svårt och komplicerat att köpa ett hembatteri. Likaså har de varit för svåra att använda och inte tillräckligt smarta från början. Homevolt är ett smart batteri som både är enkelt att köpa och använda.

Realtid: Tibber och Polarium lanserar batteri för hemmabruk

Med batterier kan hushållen styra energiförbrukningen till lågkostnadstimmar. För samhället innebär utbyggnaden av batterier att elnätet avlastas och blir mindre sårbart.

“Ju fler hushåll som har energilagring, desto stabilare elförbrukning, vilket är bra för både pris och nät, säger Edgeir Aksnes, VD och medgrundare på Tibber.

Warp News: 🔋 Homevolt: Storsatsning på hemmabatterier från Tibber och Polarium

I nyheterna

Ps. Notera att artikeln inte ens nämnt den största aktören på den internationella batterimarknaden, var helt enkelt för mycket nyheter om alla andra den här gången 😉 Ds.

Lämna ett svar