Allmänhetens bild av verkligheten har förändrats

Vad händer

Det viktigaste resultatet från COP28 är förändringen i allmänhetens syn på energi och samhällets väg framåt.

Kontext

“the world has crossed a global tipping point in which every country has now woken up to the reality that the age of fossil fuels is drawing to a close. We’re walking into a whole new world. And this is a genie that can never be put back into the bottle”

Age of Transformation: We’re Crossing a Global Tipping Point on Fossil Fuels and There’s No Going Back

Sedan avslutningen av COP28 har många analytiker konstaterat att “Världen ska ställa om från fossila bränslen” är en svagare formulering än “Världen ska fasa ut fossila bränslen”. Men de missar det viktigaste resultatet av avtalet som mötet beslutade om. Långt viktigare än kryphålen och fossilindustrins abrovinker är faktumet att världen för första gången med en röst uttalat att människan ska sluta använda fossila bränslen.

Det är också första gången ett COP-möte formulerat ett mål för fri energi. Världen ska tredubbla mängden solenergi och vindkraft till 2030.

But COP28 defied sceptics by becoming the first time all governments recognised renewables as the primary vehicle to solving the climate crisis. Bruce Douglas, CEO of the Global Renewables Energy Alliance, rightly called it “a paradigm shift in the energy transition”.

Vi är fortfarande i början av S-kurvan för den fria energin, som alltså kommer accelerera i omfattning.

Vad har det för betydelse

So yes, it’s only the beginning, and it’s a text that is far from perfect. But it’s going to have a seismic impact, because it signals how global consciousness, major institutions, all governments, have signed up to the inescapable vision of the final necessity of a world after oil.

Age of Transformation: We’re Crossing a Global Tipping Point on Fossil Fuels and There’s No Going Back

Medborgare över hela världen har nu en utgångspunkt för att öka trycket på sina ledare att växla upp från kol, olja och gas snabbare.

I nyheterna

2 kommentarer

Lägg till din

[…] För första gången uttalade världen enigt att människan ska sluta använda fossila bränslen. Samtidigt formulerade mötet ett mål för fri energi. Världen ska tredubbla mängden solenergi och vindkraft till 2030. Vi har nu bestämt att kol, olja och gas hör till det förgångna och ska ersättas så snabbt som möjligt. 2024 vaknar vi varje morgon med en ny målbild, en värld utan fossila bränslen. Läs mer […]

[…] För första gången uttalade världen enigt att människan ska sluta använda fossila bränslen. Samtidigt formulerade mötet ett mål för fri energi. Världen ska tredubbla mängden solenergi och vindkraft till 2030. Vi har nu bestämt att kol, olja och gas hör till det förgångna och ska ersättas så snabbt som möjligt. 2024 vaknar vi varje morgon med en ny målbild, en värld utan fossila bränslen. Läs mer […]

Lämna ett svar