EU når mål för fri energi 3 år tidigare än planerat

Dela inlägget

Vad händer

2022 installerades 239 gigawatt ny solenergi i världen, 45 procent mer än 2021. I år installeras runt 340 gigawatt, en ökning med 43 procent.

Kontext

Analysfirman Solar Power Europe har publicerat sin årsrapport som visar att solenergin i EU etableras mycket snabbare än förväntat. En förklaring är att allmänheten nu ser på solenergi som ett nödvändigt verktyg för att säkra elförsörjningen.

– Utvecklingen av [solenergi] har varit spektakulär, säger Javier Esparrago, en energiexpert vid Europeiska miljöbyrån, och hävdar att den snabba utbyggnaden i slutändan “handlar om kostnaderna” för solenergi per kilowattimme som har minskat med 90 procent under det senaste decenniet.

Energinyheter.se: Solar Power Europe förutspår att EU kommer att nå sitt mål för förnybar energi tre år tidigare

Även prognoserna för framtiden är mycket mer optimistiska. Jämfört med tidigare förutsägelser räddas miljontals ton växthusgasutsläpp varje år.

Det är allmänt känt att International Energy Agency ofta gör konservativa prognoser – några skulle kanske säga chockerande låga. Det kan bero på att byrån inte vill ge människor falska förhoppningar. I juni reviderade dock IEA sin prognos för förnybar energi i Europeiska unionen uppåt med en ganska kraftig ökning på 38 procent – främst på grund av en betydande ökning av bostads- och kommersiella installationer av solpaneter.

Energinyheter.se: Solar Power Europe förutspår att EU kommer att nå sitt mål för förnybar energi tre år tidigare

I nyheterna

Lämna ett svar