Distribuerad vindkraft sprider sig till hushåll och företag

Dela inlägget

Vad händer

Den distribuerade vindkraftsmarknaden expanderar till nya områden där även hushåll och företag kan producera elektricitet lokalt genom mindre vindkraftverk.

Kontext

Distribuerad vindkraft innebär att mindre vindturbiner installeras nära där elektriciteten förbrukas, exempelvis på en gård, ett företag eller i bostadsområden. Istället för att förlita sig på stora centrala kraftverk kan användare producera sin egen elektricitet genom mindre system, ofta i kombination med solpaneler och batterilagring.

I Storbritannien har installationer av mindre vindkraftverk ökat med 25 procent det senaste året, främst på gårdar och småföretag, där man vill minska sitt beroende av fossila bränslen och centraliserade energinät.

På platser som Cornwall har lokala lantbrukare börjat använda små vindkraftverk för att driva sina gårdsverksamheter. Ett typiskt exempel är en gård med en installerad kapacitet på 15 kilowatt som producerar upp till 40 procent av sin årliga elförbrukning med bara en eller två mindre vindturbiner.

I USA ökade marknaden för små vindkraftverk med 10 procent mellan 2023 och 2024, där företag som fokuserar på installation av små vindkraftverk rapporterar kraftig ökning i efterfrågan.

Cumulative U.S. distributed wind capacity installed from 2003 through 2023 now stands at 1,110 megawatts (MW) from over 92,000 wind turbines across all 50 states, the District of Columbia, Puerto Rico, the U.S. Virgin Islands, the Northern Mariana Islands, and Guam.

Energy.gov: Distributed Wind Market Report

I USA används småskaliga vindkraftverk i allt större utsträckning på landsbygden. Ett exempel är en vindkraftsanläggning på en gård i Iowa som levererar 100 megawattimmar per år, vilket täcker gårdens hela elbehov och genererar ett överskott som säljs tillbaka till nätet.

En 900 kilowatts vindturbin som försörjer byarna Stebbins och St. Michael med elektricitet och ersätter 450 000 liter diesel årligen.

Kina är den största marknaden för småskaliga vindkraftverk och stod för 50 procent av de globala installationerna 2023. Här används små vindkraftverk för att elektrifiera avlägsna samhällen, särskilt i områden där det är dyrt att dra traditionella kraftledningar.

Fördelen med distribuerad vindkraft är mindre nätförluster eftersom elektriciteten används nära där den produceras. Det bidrar till lägre kostnader och ökad självförsörjning.

Vad har det för betydelse

Denna utveckling bidrar till att decentralisera elproduktionen, vilket gör elsystemen mer motståndskraftiga mot störningar i det centrala elnätet. Genom att satsa på distribuerad vindkraft kan fler hushåll och företag minska sin klimatpåverkan samtidigt som de sparar pengar på sin elräkning. Distribuerad vindkraft ger makt tillbaka till människor.

Källor

Lämna ett svar