Blir det nån vindkraft eller?

För den som följer rubriker och den svenska debatten kan det kännas som att vindkraften nått vägs ände i Sverige. Men hur ser det egentligen ut, vad är redan beslutat?

Svensk vindenergi har lagt ut en förträfflig sammanställning över ny vindkraft mellan 2017 och 2024. Av det framgår att 2022 byggs vindkraft i Sverige som producerar drygt 10 terawattimmar elektricitet på ett år. För 2023 har vi redan beslutat om vindkraft som kommer producera runt 4,5 terawattimmar elektricitet per år. Sen får vi se hur mycket mer som beslutas och sätts igång de kommande månaderna men med vindkraftens snabbt sjunkande priser lär inte ens den nya regeringen vilja stoppa utbyggnaden. Att näringslivet skriker efter satsningar på vindkraft kommer vara den avgörande faktorn.

Tricket med vindkraft, och all annan fri energi, är att sätta igång så mycket som möjligt så fort som möjligt. Då ersätter den kol, olja och gas som skulle ha orsaktat koldioxidutsläpp och driver ner priserna globalt så att fler kan köpa mer fri energi. Av den anledningen tänker jag att det är viktigare att få upp många än att varje enskilt kraftverk producerar rekordmycket elektricitet. Så Rikards första lag är…

…bygg vindkraft på tråkiga ställen där ingen bryr sig: längs motorvägar, järnvägar eller vid köpcentrum.

Rikards första lag

Bildkälla: Vindturbin under oppsetting, av Wuttudal, T., Samfoto, NTB Scanpix. (https://ndla.no/article/22441). CC BY-NC 4.0.

Lämna ett svar