Nanogenerator omvandlar andning till elektricitet

Svensk energidebatt fokuserar på storskalighet och kraftfullhet. Hur ska vi försörja hela nationens hushåll med el och värme? Hur många megawattimmar elektricitet kan en vindkraftspark producera? Vattenkraft, vindkraft, kärnkraft, kraft, kraft, kraft. I denna miljö är det svårt att se det meningsfulla med småskaliga lösningar.

Men när våra hem, parkeringsplatser och bostadskvarter fylls med batterier blir småskalig elproduktion meningsfull. Varje ”droppe” elektricitet som genereras fyller på batteriet vare sig det kommer från mikrovind, solpaneler eller jympaskor. Bilden av energi kommer snart handla om väldigt mycket mer än bara kraft.

Batterier är en väg framåt, en annan är att ladda direkt från källan.

Elektromagnetisk puls som laddas av andning

Neurologiska sjukdomar behandlas bland annat med elektriska impulser för att stimulera hjärnan på olika sätt.

Elektroderna ger sedan specifika områden av hjärnan små stötar flera gånger i sekunden för att få till en normal elektrisk aktivitet.

Ny Teknik: Den nya hjärnbehandlaren laddas när du andas

Ett problem är att dagens verktyg drivs av batterier som behöver bytas ut. Ett amerikanskt forskarlag har skapat en ny lösning som skickar elektricitet direkt, utan något batteri, och källan är patientens egna andetag.

I stället för batterier ska elektroderna få ström via rörelsen som uppstår vid ut- och inandning. När en patient andas pressas bröstväggen mot en smal och tunn elektrisk generator – en så kallad triboelektrisk nanogenerator. 

Generatorn omvandlar rörelsen till statisk elektricitet via den triboelektriska effekten. Det liknar effekten som gör att man kan fästa en ballong på väggen efter man har gnuggat den mot håret eller tröjan.

Ny Teknik: Den nya hjärnbehandlaren laddas när du andas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *