Två vindkraftverk matar varandra med vind

Vad händer

Hexicon är ett svenskt bolag som utvecklat flytande vindkraft sedan 2009 och som nu fått igång försäljningen, senast till Italien där landets stamnätsansvariga Terna beviljat anslutningstillstånd för vindkraftverk med en kapacitet på 7100 megawatt. Hexicons tekniska lösning är en flytande och roterande plattform med två vindkraftverk.

Kontext

Tekniken med dubbla kraftverk går ut på att positionera bladen så att de möter vinden och producerar maximalt med elektricitet.

Vad har det för betydelse

Floating foundations make wind power accessible in deeper waters where the potential is virtually unlimited, and turbines are unnoticeable.

Standardized design and infrastructure make the maintenance of the TwinWind efficient both at sea and onshore.

Hexicon: Technology

Mellan raderna

Utvecklingen mot mer vindel till havs drivs av större och effektivare turbiner och teknik med flytande fundament, vilket gör att man kan placera turbinerna på djupare vatten. Det är här doldisen Hexicon vill konkurrera med sin patenterade teknik.

Deras lösning är en triangelformad stålkonstruktion med två turbiner. I ett av triangelns hörn sitter ett antal linor som förankras i botten. Det gör att fundamentet kan röra sig med vinden.

– Två turbiner i bredd tvärs vindriktningen stör inte varandra. Bakom en turbin i vindriktningen bildas turbulens, vilket gör att de måste spridas ut för att inte ge skador och alltför minskad effekt. Vår metod är ett sätt att få in mer effekt på samma yta, det tror vi kommer att bli viktigt i konkurrensen framöver, säger Marcus Thor.

Dagens Nyheter: Vindrevolutionen i Östersjön – nya kraftverken flyter på plattformar

I nyheterna

Lämna ett svar