Köp en elbil för under 100 000

Vad händer

Priset på elbilar sjunker och efterfrågan ökar. 2022 såldes över 95 000 elbilar i Sverige vilket var 33 procent av alla nybilsförsäljningar. I december var andelen sålda elbilar mer än 50%!

Kontext

Anledningen till att elbilar tagit över bilmarknaden är framförallt de sjunkande priserna. På Blocket säljer företag begagnade Nissan Leaf för under 100 000 kronor och i Kina lanseras nya elbilar med en prislapp på mindre än 100 000 kronor.

Denna utveckling har skett trots en mängd hinder, pandemin som vi just tog oss ur, Rysslands invasion av Ukraina, komponentbrist, långa leveranstider och osäkerhet rörande politiska styrmedel.

Vad har det för betydelse

Priserna på begagnat går ner ju fler nya bilar som kommer ut på vägarna och den utvecklingen har som bekant exploderat. Jag är nyfiken på januarisiffrorna som kommer om några dagar. Har det sålts en större andel elbilar än i december? Det skulle innebära fait accompli för bensin och diesel i Sverige vilket i sin tur innebär minskade koldioxidutsläpp och en väldigt positiv utveckling för Sveriges totala utsläpp.

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *