Elektricitet från snö

Tack Roger Nyström för tipset.

Vad händer

I japanska staden Aomori testar man en metod för att generera elektricitet där snö kyler en vätskefylld ledning som sedan värms av varmare utomhusluft vilket får vätskan att röra sig och driva en turbin. Det är alltså skillnaden i temperatur som driver turbinen och genererar elektricitet.

Kontext

Den underliggande fysiken som möjliggör vätskans rörelse kallas konvektion. Ett exempel på konvektion är kallras där en kall luftström sjunker mot golvet .

Konvektionsströmmar i en enkel vedspis

Wikipedia: Skiss över konvektionsströmmar i en enkel vedspis

“The greater the temperature differences, the greater the efficiency of power generation,” said Koji Enoki in a recent Nikkei Asia interview.

Nikkei Asia: Electricity from snow? A Japanese city believes it can be done

Vad har det för betydelse

Tillgången till snö och varmare luft är väldigt god i stora delar av världen vilket innebär att denna snöbaserade teknik skulle kunna erbjuda ett billigt utsläppsfritt alternativ till annan fri energi.

Aomori spends tens of millions of dollars every year to remove snow from roads. The snow is typically dumped in the ocean. If snow power becomes feasible, large plants with extra space could receive the removed snow as well. The heat generated by factories could generate electricity efficiently through the system.

Nikkei Asia: Electricity from snow? A Japanese city believes it can be done

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *