Elbilar (och batterier) ökar snabbare än analytikernas prognoser

Vad händer

Hannah Ritchie (Our World In Data) tittar på hur IEAs prognoser för elbilar har fallit ut. Hon utgår ifrån organisationens bedrövliga arbete med att bedöma solenergins utveckling.

Kontext

Precis som med solenergi underskattar IEA hur snabbt elbilen tar över bilmarknaden. I rapporten 2023 Electric Vehicle Outlook som publicerades för ett par veckor sedan uppskattar IEA att 2025 kommer elbilar stå för 23 procent av nybilsförsäljningen och år 2030 en tredjedel av alla bilar som säljs. Att ökningen de senaste åren har accelererat mycket snabbare verkar inte ingå i underlaget för deras bedömning. Deras bedömning tar inte heller hänsyn till att alla världens stora aktörer, Kina, USA och EU växlat upp sina satsningar senaste året.

Electric cars are becoming the new solar. They’re growing rapidly and will scale faster than most people expect, including the IEA.

Sustainability by Numbers: Electric cars are the new solar: people will underestimate how quickly they will take off
Sustainability by Numbers: Electric cars are the new solar: people will underestimate how quickly they will take off

Vad har det för betydelse

Statistiken om elbilar ger en bild av batteriutvecklingen. Anledningen till att människor köper elbilar är att de går ner i pris vilket beror på att batterier blivit billigare och också gått ner i pris. Att batterier tar fart innebär att samhällen kommer kunna ta vara på mer energi från solljus och vind. Elbilar, batterier, solpaneler, vindturbiner och vätgas är delar av en helhet och förändras tillsammans. När en del växer gör de andra det också.

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *