Sverige först i världen med permanent elväg

Vad händer

Sveriges första permanenta elväg byggs på E20 mellan Hallsberg och Örebro.

Kontext

Elväg syftar på en väg med dess kringutrustning (elkraftmatning, anläggningsövervakning etc.) som, oavsett teknisk lösning, möjliggör överföring av elenergi till fordon under körning.

Det finns i dag två alternativ med så kallad konduktiv överföring av ström, som kräver någon form av kontaktdon. Strömavtagare som på järnväg från hängande ledningar eller en släpkontakt mot strömförande skenor i vägbanan.

Det tredje alternativet är så kallad induktiv överföring av ström, där den strömöverförande tekniken är nedgrävd i vägbanan. Via det elektromagnetiska fält som alstras överförs ström till en mottagare som är monterad på fordonet.

Om det konduktiva systemet har sin motsvarighet i tågens och tunnelbanans kraftförsörjning så kan det induktiva systemet jämföras med när man laddar en eltandborste eller lägger mobilen på en laddningsplatta.

Trafikverket: Sveriges första permanenta elväg

Vad har det för betydelse

You don’t have to own an EV to understand how convenient the ability to charge on the go would be. Not only would the technology extend the usable range of an electric vehicle, but it could also lead to cheaper EVs thanks to smaller batteries.

Carscoops: Sweden To Open World’s First Permanently Electrified Road For EV Charging On The Move In 2025

I nyheterna

1 kommentar

Lägg till din

[…] Sverige kommer som första land i världen etablera en elväg 2025 där bilar laddar medan de kör men en teknik som fungerar redan idag är trådlös laddning på parkeringsplatser och i garage. Att ”tankningen” försvinner ur människors medvetande och tänkande kommer ske på flera sätt. Att självkörande bilar (eller bilar som jag brukar kalla dem) kommer ägas och drivas av bolag som tillhandahåller en flotta av fordon innebär också att människor kan sluta tänka på laddningen. Vi kliver in i bilen, åker dit vi ska och skippar allt underhåll. […]

Lämna ett svar