Sverige först i världen med permanent elväg

Vad händer

Sveriges första permanenta elväg byggs på E20 mellan Hallsberg och Örebro.

Kontext

Elväg syftar på en väg med dess kringutrustning (elkraftmatning, anläggningsövervakning etc.) som, oavsett teknisk lösning, möjliggör överföring av elenergi till fordon under körning.

Det finns i dag två alternativ med så kallad konduktiv överföring av ström, som kräver någon form av kontaktdon. Strömavtagare som på järnväg från hängande ledningar eller en släpkontakt mot strömförande skenor i vägbanan.

Det tredje alternativet är så kallad induktiv överföring av ström, där den strömöverförande tekniken är nedgrävd i vägbanan. Via det elektromagnetiska fält som alstras överförs ström till en mottagare som är monterad på fordonet.

Om det konduktiva systemet har sin motsvarighet i tågens och tunnelbanans kraftförsörjning så kan det induktiva systemet jämföras med när man laddar en eltandborste eller lägger mobilen på en laddningsplatta.

Trafikverket: Sveriges första permanenta elväg

Vad har det för betydelse

You don’t have to own an EV to understand how convenient the ability to charge on the go would be. Not only would the technology extend the usable range of an electric vehicle, but it could also lead to cheaper EVs thanks to smaller batteries.

Carscoops: Sweden To Open World’s First Permanently Electrified Road For EV Charging On The Move In 2025

I nyheterna

Ett svar på ”Sverige först i världen med permanent elväg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *