Vinodlingar använder solpaneler för att skydda och stärka druvorna

Vad händer

Både i Tyskland och Frankrike finns företag som utvecklar solpaneler specifikt för vinodlingar.

Kontext

Panelerna skyddar bär och frukter från svåra väderförhållanden som nattfrost, hagel, värmeböljor och extrem torka. En annan styrka är att panelerna minskar avdunstning och sänker därigenom vattenförbrukningen. Tyska Gridparity varierar tätheten för solcellerna beroende på vilket ljusinsläpp druvorna behöver. Givetvis kan elektriciten från panelerna användas på farmen till exempel för teknisk utrustning, eldrivna traktorer och kylsystem.

Franska Sun’Agri har byggt in sensorer i sina konstruktioner för att styra och vrida solpanelerna med solens rörelser och växternas behov. Insamlade data kan användas för att förstå vädret och optimera odlingarna.

In periods of sunshine, the shade of the panels thus helps prevent burns on the leaves – which prevents photosynthesis blockages, as well as burns on the bunches, which maintains more aromas and aroma precursors. Furthermore, the purpose of the panels is to avoid excessively high concentrations of sugars, as too much sunshine may produce a higher concentration of sugars, through loss of water. This, according to the project developer, makes it possible to obtain wines with more reasonable alcohol levels.

pv Magazine: Agrivoltaics for viticulture

Läs mer om Sun’Agris insikter om vinodling och solenergi.

Vad har det för betydelse

Vi är i starten av en enorm samhällsutveckling och de idéer som kläcks nu kommer utgöra grunden för vår förståelse och användning av den fria energin.

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *