Kan solenergi befria oss från strömavbrott

Vad händer

Solpaneler kan förse hushåll med elektricitet för grundbehov och samhällsviktiga funktioner men för det krävs en nödströmsväxelriktare, en växelriktare för nödlägen.

Kontext

På dagen när solljus når jorden möjliggör en nödströmsväxelriktare elektricitet från solpaneler för att driva en vattenpump eller mobilladdare under ett strömavbrott.

Men för att ha tillgång till nödström behövs antingen en nödströmsväxelriktare eller en så kallad hybridväxelriktare som kräver batterier och därmed har högre kapacitet. Hybridväxelriktare kan utgöra en fullgod backup-lösning vid strömavbrott, men är betydligt dyrare jämfört med nödströmsväxelriktare.

– Genom att förse hus med solpaneler och nödströmsväxelriktare, kan vi i Sverige stärka resiliensen i energisystemet till en låg kostnad. Få människor känner till denna möjlighet trots att effekterna vid strömavbrott kan bli mycket prövande för ett hushåll, säger Conny Udd. 

Energinyheter.se: Solpaneler kan säkra nödström vid kris

Hur länge kan du använda en apparat med 1 kilowattimme elektricitet

  • LED-lampa 1 watt: 1000 timmar
  • Ladda mobiltelefon: 200 timmar
  • Radio 10 watt: 100 timmar
  • Kyl, klass A++: 75 timmar
  • Wifi: 50 timmar
  • Ladda dator: 15 timmar
  • Ugn 2300 W: 0,4 timmar

Källa: Sweco: Energiresiliens och strömavbrott

Vad har det för betydelse

Visste du att vi har 5 miljoner strömavbrott per år i Sverige? Vid ett strömavbrott kan flera grundläggande samhällsbehov upprätthållas genom nödkraft från hushållens solpaneler kombinerat med så kallade nöd- eller hybridväxelriktare. Till exempel skulle el kunna produceras för att värma mat och för att ladda våra mobiltelefoner, så att kommunikation mellan medborgare och myndigheter kan upprätthållas. Hybridväxelriktare, som integrerar batterier eller andra former av lagring, erbjuder en mer omfattande lösning men är betydligt dyrare.

Sweco: Energiresiliens och strömavbrott

I nyheterna

Lämna ett svar