Kinas elbilsboom saktar ner bensinförsäljningen

Vad händer

Kinas största gas- och oljekonglomerat Sinotec uppskattar att efterfrågan på bensin nått sin topp och börjar sjunka redan i år.

Kontext

Den snabba ökningen av elbilar i Kina är huvudorsaken till denna snabba vändning för bensin och diesel. Över fem procent av landets bilar är nu laddbara bilar och Sinotec förväntar sig en minskning med 15 miljoner ton olja i år.

På bara tre år har andelen laddbara bilar i försäljningen ökat från 6 procent till 38 procent. Det finns inte heller några tecken på att det kommer att avta. Det ger ett tydligt avtryck i efterfrågan på bensin i landet.

Allt om Elbil: Kinas oljejätte: Bensinförsäljning har nått toppen – satsar på laddstationer istället

Sinopecs förutsägelse om bensinens dalande efterfrågan är ett år tidigare än bedömningar från internationella storheter som International Energy Agency och Rystad Energy.

Quartz: China’s gasoline demand could peak as early as this year

Vad har det för betydelse

Prognosen är ytterligare ett tecken på att världen nu växlar upp från kol, olja och gas till elektricitet från fri energi. Att Sinotec aktivt förespråkar elektricitet och elbilar är ett säkert tecken på att fossila bränslen drar sina sista suckar.

I nyheterna

Lämna ett svar