Investeringar i fri energi når rekordnivåer 2023

Vad händer

2023 blir ett rekordår för solenergi och vindkraft med investeringar på 1,8 biljoner dollar.

Kontext

En ökning med mer än femtio procent från 2022, investeringar i fri energi är på väg mot 1,8 biljoner dollar (1,8 tusen miljarder) i år. Ökningen av solenergi, vindkraft och batterilagring har nått en milstolpe som innebär att uppväxlingen från kol, olja och gas fått eget liv och tar över snabbare än många trott. Elproduktionen från fossila bränslen har precis nått toppen och faller fritt de närmaste åren.

Sex framgångar för den fria energin 2023

Kostnader och priser föll. Solpaneler, batterilager och andra energiverktyg fortsatte gå ner i pris.

Volymerna ökade. På ett år har solenergin ökat med 413 gigawatt, motsvarande en ökning på 64 procent.

Fossila bränslen fortsatte plana ut. IEA förutspår att toppen är nådd för fossila bränslen och Kina ser ut att ha passerat sin topp.

Förändringen accelererade i EU och USA. Världens stormakter kämpar om att ligga först med Kina som klar ledare, Indien som bubblare och USA och EU som gjorde enorma investeringar.

Tillverkningen genomgick ett uppsving.

The announced solar, EVs, and battery manufacturing capacity now exceeds what is needed under the most aggressive net-zero scenarios.

RMI: The Renewable Revolution Continues

Politiken började bidra till lösningar. EU lanserade flera planer, bland annat “Green Industrial Plan”. Australien tog fram “Rewiring the Nation” och Indien “Green Hydrogen Mission” och givetvis amerikanarnas Inflation Reduction Act.

Vad har det för betydelse

The race between tipping points is on. While the renewable revolution is moving faster than many thought possible, this year has provided ample evidence that so too is climate change. Records in clean energy deployment have met record air and ocean temperatures. The Global Tipping Points report highlights five Earth System tipping points that we risk crossing at present warming levels. The renewable revolution is coming fast, but it can’t come fast enough.

RMI: The Renewable Revolution Continues

I nyheterna

2 kommentarer

Lägg till din

Lämna ett svar