Edinburgh förbjuder reklam för SUVar, flygresor och oljebolag

Vad händer

Skottlands huvudstad Edinburgh har beslutat att förbjuda reklam för flygbolag, SUVar, olje- och gasbolag och mer.

Kontext

Ett historiskt steg för att lösa klimatkrisen togs av fullmäktige i den skotska huvudstaden Edinburgh som förbjuder reklam för flygbolag, SUVar, gas- och oljebolag och andra produkter som orsakar höga utsläpp.

The ban covers airlines, car companies that advertise SUVs and cruise operators, as well as “all firms and associated sub brands or lobbying organisations that extract, refine, produce, supply, distribute, or sell any fossil fuels.”

Forbes: This Scottish City Just Banned SUV And Airline Ads. Here’s Why

Edinburgh slår ner på reklam på ytor som staden äger som reklampelare, busshållplatser och digitala skärmar. Förbudet inbegriper även företag som orsakar utsläpp.

Beslutet gör Edinburgh till Europas andra stad att införa ett sådant förbud. 2020 blev Amsterdam den första stora staden i världen att förbjuda reklam för fossila bränslen samt flygresor.

In its policy document, the City of Edinburgh Council explained that reaching its climate targets “requires a shift in society’s perception of success, and the advertising industry has a key role to play in promoting low-carbon behaviours. Conversely, the promotion of high-carbon products is incompatible with net zero objectives.”

Forbes: This Scottish City Just Banned SUV And Airline Ads. Here’s Why

Vad har det för betydelse

Till skillnad från mer kostsamma klimatåtgärder som infrastruktursatsningar är reklamförbud enkelt och snabbt genomfört. Politiskt innebär det inget förbud mot att flyga, köra eller åka på lyxiga båtresor. Men på samma sätt som förbud för tobaksreklam minskar det mängden kunder som väljer dessa skadliga tjänster.

Källor

Lämna ett svar