Vad händer
Kontext

Omvandlingen av Slakthusområdet är en del av Stockholms stads mål att bygga en levande stadsmiljö som tar hänsyn till naturen. Projektet omfattar 300 000 kvadratmeter ny bebyggelse och innebär att området utvecklas till en blandning av bostäder, kontor och verksamheter. För att nå målet om fossilfria arbetsplatser används teknologier och metoder som bryter ny mark inom byggbranschen:
- Eldrivna grävmaskiner från Volvo CE minskar utsläppen av växthusgaser.
- Fossilfria transporter används för att leverera material och föra bort schaktmassor.
- Miljöanpassade bränslen, som HVO100, används i de maskiner som ännu inte är elektriska.
Enligt Skanska och Volvo är detta projekt ett pilotfall för storskalig fossilfri byggnation. Metodiken möjliggör inte bara utsläppsminskningar utan ger också värdefulla insikter för framtida projekt.

Resultat och påverkan hittills
Bygget har redan minskat koldioxidutsläppen betydligt, med målet att halvera klimatpåverkan jämfört med traditionella byggmetoder. Eldrivna grävmaskiner och transportfordon minskar både utsläpp och buller.
Vad har det för betydelse
Ombyggnaden av Slakthusområdet visar att det är möjligt att förena omfattande stadsutveckling med klimatansvar. Fossilfria byggmetoder kan bli standard, vilket påskyndar övergången till en klimatneutral byggindustri. Projektet fungerar också som inspiration för andra svenska och internationella städer som vill minska sina koldioxidutsläpp.
Källor
- Stockholms stad: Fossilfria entreprenader i Slakthusområdet
- Skanska: Slakthusområdet i Stockholm blir Sveriges största fossilfria entreprenad
- Maskinentreprenören: Här startar Sveriges största fossilfria entreprenad
- Volvo CE: Ny elektrisk grävmaskin från Volvo CE i arbete på Sveriges största fossilfria arbetsplats
- Byggvärlden: Pilotprojekt: fossilfri entreprenad