Vad händer
Kontext
ELECTRA- projektet ska utvärdera tekniska lösningar som kan minska utsläppen och bidra till en cirkulär industriell produktion.
Industriprocesser som cementproduktion, kalkbränning och massatillverkning kräver höga temperaturer, vilket idag ofta uppnås med kol och gas. För att minska utsläppen söker industrin nu alternativ där elektricitet kan användas för uppvärmning istället.
I det nya samarbetet deltar Heidelberg Materials, Nordkalk och Stora Enso, tillsammans med forskningsinstitutet RISE och Chalmers tekniska högskola. Projektet finansieras av Energimyndigheten och fokuserar på att undersöka högtemperaturvärmning med elektricitet i olika processer.
Några av de tekniska lösningar som utvärderas inkluderar:
- Elektriska brännare – där elektricitet används direkt för att generera värme.
- Mikrovågsvärmning – en teknik som kan värma material inifrån och därmed vara mer energieffektiv.
- Plasmauppvärmning – där elektricitet används för att skapa extremt höga temperaturer genom jonisering av gaser.
Ett viktigt fokus i projektet är också hur den ökade elanvändningen påverkar elnätet och elproduktionen. Att skifta från fossila bränslen till elektricitet kräver stabil tillgång till fri energi som solenergi och vindkraft. Det innebär också att industrin behöver planera för flexibel elanvändning, till exempel genom att anpassa sin drift till perioder med hög elproduktion.
Vad har det för betydelse
Om projektet lyckas är det ett stort steg mot en mer cirkulär industri där cement-, kalk- och massaindustrin minskar sina utsläpp av koldioxid. Elektrifiering av dessa processer ökar även industrins långsiktiga konkurrenskraft, när beroendet av fossila bränslen minskar. Samtidigt ställer det krav på en flexibel och utbyggd elproduktion för att industrin ska kunna genomföra uppväxlingen utan att riskera elbrist eller höga elpriser.