Fortum sonderar pumpkraftens potential i Sverige

Dela inlägget

Vad händer

Fortum genomför en förstudie om nya pumpkraftverk i Sverige. Fokus ligger på möjligheten att använda befintliga vattenmagasin för att skapa reglerbar elproduktion genom pumpkraft. Studien ska utvärdera tekniska, ekonomiska och miljömässiga aspekter av sådana satsningar.

Kontext

Pumpkraftverk fungerar genom att pumpa upp vatten till en högre reservoar vid överskott av elektricitet och släppa det genom turbiner vid behov av mer elproduktion. Denna teknik har länge använts internationellt som ett sätt att lagra elektricitet, men i Sverige har den historiskt varit begränsad.

Fortum undersöker nu om existerande vattenkraftverk kan kompletteras med pumpkraft. Företaget ser detta som ett sätt att hantera variationer i elproduktion från solenergi och vindkraft, samtidigt som vattenkraftens flexibilitet stärks. Studien kommer att fokusera på anläggningar i Sverige och Finland och beräknas vara klar inom ett år.

Sverige har haft ett begränsat antal pumpkraftverk, varav Juktan i Västerbotten var det mest kända. Det byggdes 1979 men konverterades till ett vanligt vattenkraftverk 1996. De senaste åren har dock intresset för pumpkraft ökat. Bland annat har initiativ föreslagits i stenbrott i Skåne och i en nedlagd gruva i Norberg, där man utnyttjar naturliga höjdskillnader för att skapa energilager. Svenska Sens investerar också i både pumpkraft och batterilager för att stärka landets kapacitet för energilagring.

YouTube: Here is how a pumped-storage powerplant works

Fördelar med pumpkraft

Uthålliga energikällor  
Pumpkraftverk har en lång livslängd och en robusthet som ger en långsiktig tillgång till energilagring och flexibilitet.  

Flexibel energilagring och produktion  
Pumpkraftverk fungerar både som lagringslösning vid överskott av energi och som energiproducent vid underskott. Genom att pumpa upp vatten till en högre reservoar under tider med överskottsenergi (när efterfrågan är låg) och sedan släppa ner vattnet genom turbiner för att generera elektricitet när efterfrågan är hög, erbjuder de en flexibel lösning för balansering av elsystemet. 

Beprövad teknik   
Pumpkraftverk är en beprövad form av energilagring, med en historia som sträcker sig över hundra år. Lång driftserfarenheten visar på kraftverkens pålitlighet och effektivitet.  

Stabilisera elnätet  
Pumpkraftverk fungerar som ett stort batteri för elnätet och bidrar till att stabilisera elnätet. Pumpkraftverk kan jämna ut variationer i användning och produktionen genom att lagra överskottsenergi och tillhandahålla den när det behövs. 

Minskade prisfluktuationer på elprismarknaden  
Pumpkraftverk kan bidra till att dämpa prisfluktuationer på elmarknaden genom att jämna ut skillnaderna i perioder av hög efterfrågan på el och liten tillgång på el samt omvänt.   

Vad har det för betydelse

Satsningen på pumpkraft kan bidra till en stabilare och mer flexibel elförsörjning i Sverige, särskilt i takt med att solenergi och vindkraft byggs ut. Genom att använda befintliga vattenmagasin kan systemet stärkas utan omfattande nya dammbyggen. Om Fortums förstudie visar på lönsamhet och genomförbarhet kan detta bana väg för en ny generation av pumpkraftverk i Sverige.

Källor

Lämna ett svar

Med denna text försöker jag visa hur solenergi, vindkraft och batterilagring är nycklarna till att lösa klimatkrisen. Jag betonar framsteg och möjliga lösningar.