Vad händer
EUs plan för att växla upp industrin är inriktad på två huvudområden
- Energikrävande industrier
- Fri energiteknik
Energikrävande industrier får stöd att minska sina utsläpp genom elektrifiering och effektivare energianvändning. Fri energiteknik, som spelar en central roll för Europas framtida konkurrenskraft, får ökade satsningar på innovation och cirkulära system.
För att minska industrins energikostnader ska den fria energin byggas ut snabbare, elektrifieringen öka, den inre energimarknaden färdigställas, energianvändningen bli mer effektiv och importberoendet av fossila bränslen minska.
Koldioxidmärkning
För att öka efterfrågan på koldioxidsnåla produkter införs en frivillig märkning av koldioxidintensitet, med start inom stålindustrin 2025 och därefter cement. Målet är att göra det enklare för konsumenter att välja mer klimatsmarta produkter och uppmuntra industrin att minska sina utsläpp.
Finansiering
Finansieringen av industrins omställning omfattar över 100 miljarder euro. Planen innehåller:
- En ny ram för statligt stöd till fri energi och koldioxidminskning
- En bank för industrins koldioxidminskning med ett finansieringsmål på 100 miljarder euro
- Förändringar i InvestEU-förordningen för att mobilisera ytterligare 50 miljarder euro i investeringar
Råvaruförsörjning
För att säkra råvaruförsörjningen och minska beroendet av osäkra leverantörer inrättas ett EU-centrum för kritiska råvaror med gemensamma inköp. En rättsakt om cirkulär ekonomi planeras till 2026 för att förbättra resursanvändningen och skapa fler industrijobb.
Arbetskraft och utbildning
För att stärka arbetskraftens kompetens lanseras en satsning på utbildning och yrkesutveckling. Upp till 90 miljoner euro från Erasmus+ ska investeras i strategiska industrisektorer kopplade till koldioxidsnål produktion.
Vad har det för betydelse
Genom denna plan stärker EU sin industriella bas, skapar arbetstillfällen och leder övergången till en utsläppsfri ekonomi. Clean Industrial Plan främjar också innovation inom fri energiteknik och bidrar till EUs klimatmål och långsiktig ekonomisk stabilitet.
Källor
- European Commission: A Clean Industrial Deal for competitiveness and decarbonisation in the EU
- Clean Industrial Deal (pdf)
- Energiföretagen: EU:s Clean Industrial Deal presenterad
- Svenskt Näringsliv: EU:s industrigiv – ett steg i rätt riktning
- Aktuell Hållbarhet: ”Att genomföra beslutad klimatlagstiftning måste vara kärnan i Clean Industrial Deal”
- Bildkälla: vindkraft i Europa