Hybrits storskaliga lagring av fossilfri vätgas framgångsrikt testad

Dela inlägget

Vad händer

Hybrit, samarbetet mellan Vattenfall, SSAB och LKAB, har framgångsrikt genomfört världens första fullskaliga test av lagring av fossilfri vätgas i en bergkammare i Luleå.

Kontext

Hybrit-projektet syftar till att eliminera kolanvändningen i ståltillverkning genom att ersätta masugnsprocessen med vätgasbaserad direktreduktion av järnmalm. För att detta ska fungera krävs effektiv lagring av fossilfri vätgas så att produktionen kan fortgå även när vätgasproduktionen varierar.

Testerna av Hybrits teknik visar att konceptet är stabilt och redo för uppväxling, vilket är avgörande för att möjliggöra storskalig fossilfri järn- och stålproduktion.

De viktigaste resultaten från testet:

  • Vätgasen har lagrats stabilt i den underjordiska bergkammaren under ett helt år.
  • Systemet har testats under verkliga förhållanden och har visat sig fungera utan läckage eller tekniska problem.
  • Lagring av vätgas i bergrum är en säker och skalbar lösning, som kan integreras med fossilfri elproduktion från solenergi och vindkraft.

Den underjordiska lagringsanläggningen i Luleå är en pilot men kan bana väg för större anläggningar. Storskalig lagring av vätgas gör det möjligt att utjämna variationer i elproduktionen, vilket är avgörande när fossilfri elproduktion används för elektrolys.

Vad har det för betydelse

Den framgångsrika testlagringen innebär att Sverige har tagit ett avgörande steg mot fossilfri stålproduktion, vilket minskar koldioxidutsläppen kraftigt. Att vätgas kan lagras i stor skala möjliggör en stabil och kontinuerlig produktion av järn och stål utan kol. Tekniken kan även få bredare användning inom industrin och bidra till en mer flexibel el- och värmeproduktion.

Källor

Lämna ett svar

Med denna text försöker jag visa hur solenergi, vindkraft och batterilagring är nycklarna till att lösa klimatkrisen. Jag betonar framsteg och möjliga lösningar.