Luftföroreningar minskar globalt

by rikard · 15 mars 2025
Dela inlägget

Vad händer

Globala utsläpp av flera skadliga luftföroreningar minskar, vilket tyder på att världen som helhet sannolikt har passerat “peak air pollution”.

Kontext

Enligt en analys från Our World in Data har världen troligen redan upplevt den högsta nivån av luftföroreningar, och utsläppen minskar i många regioner tack vare regleringar och tekniska framsteg.

Luftföroreningar, som kväveoxider, svaveldioxider och partiklar, har länge varit ett betydande hot mot både människors hälsa och miljön. De bidrar till

  • hjärt- och kärlsjukdomar,
  • luftvägssjukdomar samt
  • skador på ekosystem genom försurning och övergödning.

Enligt en rapport från den medicinska tidskriften The Lancet minskade antalet dödsfall orsakade av luftföroreningar från fossila bränslen med nästan 7 procent mellan 2016 och 2021, från 2,25 miljoner till 2,09 miljoner dödsfall.

Our World in Data: Emissions of air pollutants

Data från Our World in Data visar att de globala utsläppen av svaveldioxid, en av de största källorna till luftförorening, har minskat med över 70 procent sedan 1980. Liknande trender kan ses för andra skadliga ämnen, vilket tyder på att förbättrade miljölagar och teknikutveckling har haft en betydande effekt.

I Sverige har utsläppen av luftförorenande ämnen generellt sett minskat sedan 1990. Störst har minskningen varit för svaveldioxider, där utsläppen har fallit med över 85 procent.

Vad har det för betydelse

Den globala minskningen av luftföroreningar är ett positivt tecken för folkhälsan och miljön. Färre luftföroreningar innebär minskade hälsorisker och en bättre livskvalitet för människor världen över. Det bidrar också till att skydda ekosystem och minska de negativa effekterna på klimatet. Minskningen av skadliga utsläpp visar att internationella åtgärder och tekniska framsteg gör skillnad och kan fortsätta att förbättra luftkvaliteten globalt.

Källor

You may also like