Vad händer
Kontext
Energimyndighetens vinterprognos för perioden 2023–2028 visar att Sveriges elproduktion och elanvändning fortsätter att öka, men i långsammare takt än tidigare förutspått. Solenergin pekas ut som den tydligaste vinnaren, med en förväntad tredubbling till 2028. Redan 2023 nådde elektricitet från solenergi 4,1 tusen miljarder wattimmar, vilket överträffade tidigare prognoser. Samtidigt väntas batterikapaciteten – både i hushåll och kommersiella fastigheter – mer än fördubblas till 4,1 miljarder wattimmar per timme.

Industrins elskifte har däremot bromsats, vilket påverkar både elanvändning och elproduktion. Projekt som Hybrit och Stegra, med planer på fossilfritt stål, har skjutits fram, och det leder till att prognosen för elanvändningen 2027 sänkts med 11 tusen miljarder wattimmar. Elproduktionen har också justerats ned med 10 tusen miljarder wattimmar. Dessa förändringar ligger i linje med industrins egen prognos från SKGS.
Tillväxten för vindkraft har också reviderats ned, på grund av en kombination av låga elpriser och ökade kostnader. För solel har prognosen sänkts något sedan stödet till småskaliga producenter tagits bort. Trots detta är tillväxten fortsatt kraftig.
Faktorer som påverkar utvecklingen
- Elektrifieringen av transportsektorn fortsätter
- Biodrivmedel ökar i luft- och sjöfart
- Det geopolitiska läget och lågkonjunkturen fördröjer nyindustrialiseringen
Energimyndigheten betonar också att den faktiska tillväxten för elektrictet från solenergi kan bli ännu högre. Prognosen har ännu inte inkluderat de kommande EU-kraven på solpaneler på byggnader, vilket kan ge ytterligare skjuts åt utvecklingen.
Vad har det för betydelse
Den kraftiga ökningen av solenergi och batterikapacitet visar att ett mer solcentrerat elnät är på frammarsch, trots vissa bromsar i systemet. Förseningen av industrins skifte till elektricitet kanske ger andrum i elnätet men också osäkerhet kring investeringar. Den samlade bilden är en mer försiktig uppväxling än tidigare, men med fortsatt rörelse mot fri energi och lagring.