Nya EU-regler ska göra det lättare att laga, återvinna och förstå produkter

Vad händer
Kontext
Den nya femårsplanen, för perioden 2025–2030, ingår i Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) och uppdaterar reglerna för energimärkning. Syftet är att säkerställa att produkter på den europeiska marknaden kan repareras och återvinnas, innehåller återvunnet material och klarar minimikrav på livslängd och energieffektivitet.
Produkter som prioriteras
- Stål och aluminium – på grund av materialens stora klimatpåverkan och cirkulära potential.
- Textilier (framför allt kläder) – där modeindustrin skapar stora mängder avfall.
- Möbler, madrasser och däck – som ofta innehåller svåråtervunna material och har kort livslängd.
Konsumentelektronik och hushållsapparater omfattas också av nya horisontella krav, bland annat ett nytt reparerbarhetsbetyg och tydliga krav på återvinningsbarhet.
Kommissionens mål är att skapa en enhetlig spelplan inom EU, som minskar administrativa bördor för företag och gör det lättare att konkurrera globalt med cirkulära produkter.
All information om produkterna ska göras tillgänglig genom Digital Product Passport eller databasen för energimärkning EPREL, vilket ökar transparensen och möjliggör bättre konsumentval.
Kommissionen lovar särskilt att ta hänsyn till små och medelstora företags behov, och erbjuder stöd för att anpassa sig till de nya reglerna.
Vad har det för betydelse
Planen är ett viktigt steg i att göra cirkulära produkter till norm i EU – inte undantag. För företag betyder det
- tydligare regler,
- långsiktig förutsägbarhet och
- nya affärsmöjligheter.
Ett svenskt möbelföretag kan till exempel dra nytta av att vara tidigt ute med återvinningsbara eller modulära konstruktioner. För konsumenter kan det leda till produkter som håller längre, går att laga och sparar elektricitet – till exempel en tvättmaskin som inte behöver bytas ut efter fem år.
Ett cirkulärt produktflöde bidrar också till att minska behovet av importerade råmaterial, stärker motståndskraften i leveranskedjor och bidrar direkt till EU:s klimatmål.