Bojar använder vågor för att omvandla havsvatten till dricksvatten

Vad händer
Kontext
Ocean Oasis, ett nystartat företag från Norge, har utvecklat en vågdriven avsaltningsboj som omvandlar havsvatten till färskvatten utan att använda elektricitet från land eller släppa ut koldioxid. Projektet har fått 65 miljoner kronor i EU-finansiering för att testa tekniken i större skala vid Gran Canaria. Bojarna ska förse 15 000 personer med färskvatten till mitten av 2026.
- Vågenergin används direkt till omvänd osmos, utan att först omvandlas till elektricitet.
- Flytande avsaltningsbojar har låg visuell påverkan och kan placeras långt från kusten.
- Fyra bojar kommer att kopplas till existerande avsaltningsanläggningar på Gran Canaria, utan att öka deras utsläpp eller brineutsläpp nära land.

Ocean Oasis boj Gaia testades första gången 2022 i vattnen utanför Las Palmas. Den drivs av vågornas rörelse, där bojen pumpar havsvatten genom membran för att skapa färskvatten – utan kemikalier, utsläpp eller elnät.
Projektet är ett konsortium med universitet, teknikinstitut och miljökonsulter. Samarbetet med öns vattenmyndigheter syftar inte bara till att öka lokal tillgång till vatten, utan också att skapa en lösning som kan exporteras till andra öar och kustsamhällen med vattenbrist.
Tekniken anses särskilt lämplig för områden
- där markutrymme är begränsat,
- där brineutsläpp i grunda kustområden är ett problem, och där
- vattenförsörjningen måste bli mer robust mot klimatförändringar.
Vad har det för betydelse
Vågkraft har länge varit tekniskt komplicerad och dyr – men genom direkt användning för avsaltning slipper man steget att först producera elektricitet. Det gör systemet effektivt, utsläppsfritt och billigt i drift. För Gran Canaria innebär det ökad självförsörjning av vatten utan nya utsläpp, utan mer markanvändning och utan att förvärra kusterosion.