Kina tredubblar solenergin och storsatsar på nästa generations lagring och smarta nät

Vad händer
Kontext
Kinas elektrifiering har gått från kvantitet till kvalitet. Utbyggnaden av solenergi har exploderat – bara under de tre första månaderna 2025 producerades lika mycket solenergi som under hela 2020.

Installationer 2024
- 278 miljarder watt (gigawatt) solenergi
- 80 miljarder watt vindkraft
Den här ökningen gjorde att Kina redan nått sitt mål för 2030 – sex år i förväg – med en total kapacitet från sol och vind på över 1,4 miljarder watt.
Uppväxlingen från kol, olja och gas till elektricitet innebär också att el- och värmesystem behöver förnyas.
- Digitala elnät som kan hantera varierande produktion.
- Långtidslagring av elektricitet, som vätgas, termisk lagring och mekaniska system.
- Elektrifiering av industrin, inklusive stål, kemi och transport.
Patentstatistik visar att Kina nästan tiodubblat antalet årliga innovationer inom dessa områden mellan 2010 och 2022. Trots det är 60 procent av teknologierna inte kommersiellt mogna, enligt IEA.

Investeringar är skevt fördelade. Kina stod för 40 procent av världens investeringar i den gröna uppväxlingen 2024 – men över 90 procent gick till redan etablerade tekniker som solenergi och elfordon. Investeringarna i nästa generations lösningar minskade med 23 procent.
Samtidigt omstruktureras landets ekonomi. Traditionella tillväxtmotorer som fastigheter och lokala investeringar vacklar. Istället växer de så kallade “nya tre” – solenergi, batterier och elfordon – tre gånger snabbare än ekonomin i övrigt. De stod för 1,9 biljoner dollar i ekonomiskt värde 2024, vilket motsvarar hela Australiens BNP.
Vad har det för betydelse
Om Kina lyckas överbrygga klyftan mellan prototyp och massproduktion för framtidens tekniker kan hela det globala el- och värmesystemet påverkas. Det handlar inte bara om att ersätta fossilgas och kol – det handlar om att bygga en ny elektrisk infrastruktur som är fri, flexibel och cirkulär.