Underjordiskt vattenlager balanserar Tysklands elnät

Dela inlägget

Vad händer

Pumpspeicherkraftverk – pumpkraftverk som både kan producera och lagra elektricitet – gör comeback i Tyskland. I Forbach byggs nu ett nytt underjordiskt pumpkraftverk som ska bli ett viktigt komplement till den ökande produktionen av fri energi.

Kontext

I sydvästra Tyskland, i Forbach i Schwarzwald, växer just nu ett pumpkraftverk fram inne i berget. Det är ett av tre nya eller utbyggda pumpspeicherkraftverk i landet.

Kilometerlånga tunnlar sprängs in i granitberget för att skapa vattenmagasin och utrymme för turbiner. Ett nytt underjordiskt kraftverk byggs som använder överskottsström från till exempel solenergi mitt på dagen för att pumpa upp vatten till ett högt liggande magasin. När elektricitet behövs, till exempel på kvällen, släpps vattnet ner och driver turbiner som genererar elektricitet igen.

Det är en beprövad teknik som nu får ny aktualitet i den tyska uppväxlingen till cirkulära energisystem.

Pumpkraft har flera fördelar

  • Flexibilitet: De kan snabbt reagera på brister eller överskott i elnätet.
  • Ekonomi: Elpriserna varierar kraftigt – när el är billig (eller gratis) pumpas vatten upp, och när priserna stiger, säljs den producerade elektriciteten tillbaka till nätet.
  • Miljö: I Forbach sker hela anläggningen under jord, vilket minimerar påverkan på känsliga bergsområden. Det granitberg som tas ut används istället i ett närliggande stenbrott.

Men tekniken har också begränsningar. De fungerar som korttidslager – typiskt upp till åtta timmar – och kräver geografiska förhållanden med höjdskillnad. Därför kan de inte lagra sommarens elproduktion till vintern. För det krävs andra lösningar, till exempel lagring av vätgas i stora gassystem.

Vad har det för betydelse

Pumpkraftverk som det i Forbach visar hur äldre teknologier kan få ny funktion i framtidens elnät. I en framtida tysk kommun med stor andel solpaneler på taken kan ett lokalt eller regionalt vattenlager i berget fungera som buffert och balansera nätet. På landsnivå kan de dämpa effekttoppar och därmed minska risken för strömavbrott. I kombination med batterier och vätgaslager kan Tysklands lagringssystem bli lika mångsidigt som dess elproduktion. Det här är inte bara ett bergsprojekt – det är ett hörn i kartan för hur el ska fungera i ett fritt, cirkulärt och väderberoende system.

Källor

You may also like