AI och självkörande maskiner bygger solparker i Australiens ödemark

Dela inlägget

Vad händer

Australien satsar på robotar och AI för att pressa ner kostnader för storskalig solenergi – under 20 dollar per megawattimme. Två nyckelkomponenter är automatiserad montering och självkörande pålningssystem.

Kontext

Australiens innovationsmyndighet Arena har satt upp tre mål för solenergi till 2030. 30 procent verkningsgrad, 30 cent per watt för solpaneler och ett systempris på under 20 dollar per miljoner wattimmar.

Utgångspunkten är att priserna för solpaneler rasat, men arbetskostnader och markarbeten håller kvar totalpriset kring 1 dollar per watt.

  • Automatisering sänker arbetskostnader: Projekt i New South Wales och Victoria testar robotar för montering av paneler och pålningsarbeten.
  • Fältfabriker planeras: Där rader med paneler kan byggas ihop direkt på plats och föras ut av självkörande fordon.
  • 117 förslag från 17 länder: Arenas teknikupphandling är ett dussin projekt som kan få stöd för test i Australien.

Statliga solprogram som Solar Sunshot och Hydrogen Headstart drivs av Arena, och ska lyfta Australiens andel av världens värdekedja för solenergi – med målet att tillverka 20 procent av solpanelerna i landet. Första stödet, 46 miljoner dollar, gick till bolaget 5Bs hopfällbara system för snabb installation.

Vad har det för betydelse

Det här är en vision om ett industriellt maskineri i ödemarken. Robotarna och de självkörande pålmaskinerna gör det möjligt att snabbt bygga ut gigantiska solparker där det tidigare krävdes hundratals arbetare. Det skapar förutsättningar för lägre elkostnader, ökad självförsörjning och storskalig produktion av fri vätgas. Kommuner och industriregioner i heta, avlägsna delar av Australien kan bli motorer i världens klimatarbete.

Källor

You may also like