När solceller möter stadsodling – Detroit skapar en ny modell för stadskvarter

Vad händer
Kontext
Solenergi och matproduktion samsas i förfallna stadskvarter i amerikanska Detroit. Staden är först i USA med att införa agrivoltaik som ett verktyg för kommunal elproduktion och stadsförnyelse i bostadsområden med många tomma tomter.
Genom projektet Solar Neighborhoods produceras elektricitet för stadens byggnader – samtidigt som ytorna används för odling och naturinslag.
- Tre områden valdes ut 2023: Gratiot/Findlay, Van Dyke/Lynch och State Fair. Ytorna ska rymma över 40 hektar solpaneler kombinerat med olika former av odling och växtlighet.
- Solpanelerna skyddar grödor från frost och minskar avdunstningen i marken, vilket gör det möjligt att odla grödor som sallad, bär och morötter.
- Boende har bestämt utformningen: Buffertzoner med träd, ängar, odlingslådor och agrivoltaiska odlingsytor valdes ut efter samråd.
Elbolaget DTE och solenergiföretaget Lightstar Renewables bygger och driver anläggningarna tillsammans med lokala aktörer. Förutom elektricitet erbjuds boende energieffektivisering för minst 15 000 dollar per hushåll, samt utbildning och stöd till stadsodlare.

Under 2025 pågår nu fas 2 med ytterligare 25 hektar i två nya stadsdelar, Houston-Whittier/Hayes och Greenfield Park.
Vad har det för betydelse
Detroit visar att fri energi och matförsörjning kan samsas även i tätbebyggda områden, och att invånare kan bli medskapare i klimatomställningen. På en plats där övergivna hus länge varit ett problem skapas ett nytt slags allmänning: elproduktion, utbildning och matodling integreras på samma ytor.
För andra städer öppnar modellen för att använda öde tomter som resurser, istället för som kostnader. En stadsdel med tomma hus kan förvandlas till en plats där barn lär sig odla, äldre sänker sina elräkningar och kvarteret får tillbaka sin funktion.