Pumpkraftverket Dinorwig i Wales kan lagra elektricitet för över en miljon hushåll

Dela inlägget

Vad händer

Den walesiska vattenkraftstationen Dinorwig, Europas största batteri, genomgår en miljardinvestering för att kunna fungera ytterligare 25 år. Anläggningen spelar en avgörande roll för att snabbt kunna leverera elektricitet när elnätet störs eller hotas att slås ut.

Kontext

Dinorwig och systerstationen Ffestiniog är två av Storbritanniens viktigaste resurser för flexibel lagring och snabb tillförsel av elektricitet. De använder pumpkraft (pumplagrad vattenkraft), en teknik som bygger på att pumpa upp vatten till en högre reservoar när elektricitet är billig och tillgänglig – och sedan släppa ner det för att snabbt generera elektricitet vid behov.

The Guardian: Mountain marvel: how one of biggest batteries in Europe uses thousands of gallons of water to stop blackouts
  • Snabbhet: Kan leverera elektricitet till upp till 1,7 miljoner hushåll – på 16 sekunder.
  • Kapacitet: Lagrar 9,1 miljarder wattimmar (gigawattimmar), tillräckligt för sex timmars försörjning till över en miljon hushåll.
  • Tillförlitlighet: Har fungerat i över 40 år, och renoveras nu för ytterligare 25 års drift.

Dinorwig ligger djupt inne i berget Elidir Fawr i norra Wales och har sex 500 ton tunga turbiner som drivs av vatten som faller 500 meter från den övre reservoaren. Systemet bygger på tyngdkraft, en enkel men kraftfull princip. När elektricitet efterfrågas akut – som vid strömavbrottet 2019 – kan anläggningen aktiveras inom sekunder via ett direkt larm från landets elnätsoperatör.

Men anläggningens roll har förändrats. Från att ursprungligen vara ett komplement till Storbritanniens kärnkraftsnät på 1980-talet, är det idag vind- och solenergin som avgör när vattnet pumpas upp. När fri energi är riklig – ofta mitt på dagen – används den för att ladda det vattenbaserade “batteriet”.

Storbritannien har idag cirka 3 miljarder watt i långvarig lagring, nästan helt i form av pumpkraft. För att nå ett cirkulärt elnät till 2030, krävs mer än dubbelt så mycket.

Engie och deras partner, den kanadensiska pensionsfonden CDPQ, har börjat renovera systerstationen Ffestiniog och planerar nu att göra samma sak med alla sex turbiner i Dinorwig. Investeringen bedöms kosta en tredjedel av vad det skulle kosta att bygga nytt, samtidigt som den undviker nya intrång i känsliga naturområden.

Vad har det för betydelse

För en stad, en kommun eller ett elområde betyder Dinorwig-modellen att stora mängder elektricitet kan lagras i förväg och användas exakt när den behövs, till exempel vid efterfrågetoppar, solfria dagar eller oväntade störningar i elnätet. Det ger en buffert som gör det möjligt att bygga ett helt system på fri energi utan att tappa kontrollen vid väderförändringar.

Om fler befintliga anläggningar i Europa kan rustas upp – och nya byggas – skulle det kunna halvera behovet av att tillfälligt stänga av vind- och solparker när produktionen överstiger efterfrågan. Sådana avstängningar sker idag eftersom elnätet inte har tillräcklig lagringskapacitet. Med mer långvarig lagring kan överskottsel istället sparas till senare – vilket minskar svinn och gör att investeringarna i sol- och vindparker används fullt ut.

Källor

You may also like