EU närmar sig 2030-målet för utsläppsminskningar

Dela inlägget

Vad händer

EU är nära att nå sitt mål om att minska utsläppen med 55 procent till år 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Prognosen visar att utsläppen kan minska med 54 procent, vilket är en direkt följd av snabb utbyggnad av elproduktion från fri energi.

Kontext

Sedan 1990 har EU minskat sina utsläpp med 37 procent samtidigt som utsläpp per invånare sjunkit från cirka 11 till 7 ton. Sol- och vindkapacitet har ökat med över 200 miljarder watt (gigawatt) bara mellan 2022 och 2024, vilket har bidragit till att hushåll och företag sparat upp till 100 miljarder euro på elektricitet.

Financial Times: EU close to reaching climate goals despite green backlash

Avgörande faktorer

  • Elproduktion från solenergi och vindkraft har ökat rekordartat.
  • EUs system för utsläppshandel (ETS) har satt press på industrin att minska utsläpp.
  • Nationella klimat- och energiplaner (NECPs) har förbättrats betydligt.
  • Ekonomisk tillväxt har inte bromsats – BNP har ökat med nästan 70 procent sedan 1990.

ETS-systemet har samtidigt gjort det dyrare att släppa ut koldioxid – med priser som under 2025 legat mellan 60 och 80 euro per ton. Detta har blivit ett starkt incitament för företag att minska sina utsläpp eller investera i cirkulära lösningar.

Men det finns svagheter. Transport, jordbruk och byggnader halkar efter. Endast nio medlemsländer ser ut att klara sina mål för markanvändning och skogsbruk (LULUCF), som står för en stor del av den nödvändiga koldioxidupptagningen.

På EU-nivå är ambitionen att föreslå ett nytt klimatmål på 90 procents utsläppsminskning till 2040. För att klara det krävs att medlemsländerna ökar investeringarna med 570 miljarder euro årligen i allt från elnät till energieffektiva byggnader och ren industri.

CarbonCredits.com: EU Edges Closer to Climate Goals: 54% Reduction by 2030, But Can It Cross It?

Vad har det för betydelse

Om EU lyckas genomföra sina nationella planer kan en vanlig stad förvänta sig stabilare och billigare elektricitet, snabbare elektrifiering av transporter och minskat beroende av fossilgasimport. För kommuner öppnas nya möjligheter att kombinera elproduktion från fri energi med batterilagring och lokal förankring. På längre sikt stärker det EUs ställning i den globala omställningen mot ett cirkulärt och fossilfritt samhälle.

Källor

You may also like