Fallande priser gör solenergi och batterilagring standard i Pakistan

Vad händer
Kontext
Ett överskott på kinesiska batterier – i kombination med billig solenergi och vind – gör att företag i Pakistan snabbt ställer om sin el- och värmeförsörjning. Cementfabriken Lucky Cement har investerat 5,3 miljoner dollar i landets största batterilager hittills för att jämna ut effekten av sin elproduktion från solenergi och vind.
- Batterilagring växer snabbt: Lucky Cement bygger ett lager på 22,7 miljoner wattimmar som ska kunna driva 20 000 hushåll i en timme.
- Solpanelimporten exploderar: Pakistan importerade 16 miljarder watt (gigawatt) i solpaneler under 2024, och 15 miljarder watt på fem månader 2025.
- Nettoeffekten syns tydligt: Landets kapacitet i solenergi med nettomätning har nått 5,3 miljarder watt, främst från små installationer på upp till 25 kilowatt.
Kostnaden för BYDs hushållsbatterier har fallit med en tredjedel på ett år, vilket gör att batterilagring börjar bli möjligt även för moskéer, gym och vanliga hushåll. En 5 kilowattimmars batterienhet kostar nu omkring 275 000 rupier, vilket räcker för ett mindre hushåll.
Kinas export av solpaneler till Pakistan

Regeringen pressas av låg efterfrågan på elektricitet från elnätet, som blivit dyrt och opålitligt. Samtidigt försöker man mildra konsekvenserna genom sänkta elpriser, påtvingade omförhandlingar av kraftavtal och nya avgifter för industrier med egna gasdrivna generatorer.
Nettoavräkning för solenergi är under omförhandling. En föreslagen sänkning av ersättningen skulle göra att fler hushåll installerar batterier – vilket ytterligare minskar beroendet av elnätet.
Vad har det för betydelse
Det som sker i Pakistan visar hur fallande priser på solenergi och batterier snabbt kan förflytta makten över el- och värmeförsörjningen från centraliserade och fossilberoende system till lokal produktion. Ett företag som Lucky Cement kan gå från dyr fossilgas till sol, vind och batteri – och därmed kapa kostnader, minska utsläpp och säkra driften.
I ett tätbefolkat land som Pakistan betyder detta också att hushåll i städer och byar kan bli mer självförsörjande – oavsett om elnätet är stabilt eller inte. En liten solanläggning med batteri kan hålla igång fläktar, kylskåp och lampor under sommarens hetta, även när nätet kollapsar.