Solpaneler som staket- låga priser öppnar för nya användningsområden

Dela inlägget

Vad händer

Kinesiska företag har producerat så mycket solpaneler att marknaden mättats och priserna fallit snabbt och mycket. Nu är solpaneler så billiga att folk använder dem som staket.

Kontext

Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, USA och Australien är några länder där solpaneler säljs så billigt att husägare börjat montera dem som staket.

Hittills har solpaneler monterats på hustak för att fånga så mycket solljus som möjligt, och få ut så mycket elektricitet som möjligt, men i takt med sjunkande priser har husägare börjat installera solpaneler lite var som helst. En fördel är att det inte kräver takarbete med säkerhetsaspekter och krångligare elarbete.

Tillgången på solpaneler i världen närmar sig 1100 gigawatt vilket är tre gånger så mycket som efterfrågan, enligt IEA. Som en följd har priset halverats och enligt prognoser kommer det fortsätta falla de närmaste åren.

Vad har det för betydelse

Solenergi handlar om kvantitet. Priserna för solpaneler är nu så låga att vi inte längre måste placera dem i exakt rätt vinkel utan istället skaffa fler och “tapetsera” våra hus och utrymmen med dem.

Källor

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar