Energilagring nyckel för den fria energin

I takt med utvidgningen av fri energi (solenergi och vindkraft) ökar behovet av energilagring. Priserna på batterier sjunker rekordsnabbt och globalt testas en stor mängd tekniker för att lagra energi. Till exempel att använda höjdskillnader på räls, i gruvor eller i tunga hissar. Att producera elektricitet från värme som alstras ur sand, aluminiumblock som utsöndrar värme eller uppvärmt salt.

Svenska företaget Ingrid Capacity investerar nu stort i batterilagring i Karlshamn.

Företaget [Ingrid Capacity] förbereder just nu bygget av ett 70 MW stort batterilager utanför Karlshamn till en kostnad av mellan 300 och 350 miljoner kronor. Det är lika mycket som en stad av Växjös storlek förbrukar.

Svenska Dagbladet: Enormt batteri ska pressa ner elpriset

”Fallande priser på batterier och en ökad andel förnybar energi gör lagring till en attraktiv och flexibel resurs i många energisystem”, säger Yiyi Zhou, expert på energilagring i en kommentar till rapporten.

Svenska Dagbladet: Enormt batteri ska pressa ner elpriset

En fördel med energilager är att sådana byggen inte kräver lika omfattande tillståndsprocesser som kraftledningar eller nya vindkraftparker. Därmed kan de genomföras snabbare. Nicklas Bäcker räknar med att Ingrid Capacity ska kunna bygga ett nytt lager på under ett år.

Svenska Dagbladet: Enormt batteri ska pressa ner elpriset

Tidningen Energi: Sveriges största batterilager ska byggas i Karlshamn

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar