Lagrad elektricitet i rost

Det handlar om att göra energilagring billigare. Rostbatterier använder tre av världens vanligaste material, järn, luft och vatten. Tekniken går ut på att använda energin som lösgörs vid oxidering, vid konvertering av rost till järn och tillbaka till rost.

The Battery Cycle
– The basic principle of operation is reversible rusting
– While discharging, the battery breathes in oxygen from the air and converts iron metal to rust
– While charging, the application of an electrical current converts the rust back to iron and the battery breathes out oxygen

Form Energy: Battery Technology

Företaget Form Energy testar nu olika typer av järn för att få klarhet i vilken sort som ger bäst resultat. Form Energy samarbetar med energibolaget Great River som satsar stort framförallt på vindkraft.

En annan samarbetspartner är Georgia Power som också vill använda och kunna erbjuda lagringsteknik till sina kunder. Initialt handlar samarbetet om en batteripark med kapaciteten 15 megawatt, ungefär 1500 megawattimmar.

2 kommentarer

Lägg till din

Lämna ett svar