Solceller vävs in i kläder

Tekniker för fri energi blir både större och mindre. I Danmark har ett enskilt vindkraftverk slagit världsrekord och genererat 359 megawattimmar (MWh) elektricitet på ett dygn. Samtidigt ser vi ett forskarlag på Nottingham Trent University i England ta fram mikrosolceller som vävs in i textilier. I väven finns 1200 solceller inbäddade, så små att ögat inte uppfattar dem.

The material is embedded with solar cells just 0.2 in. (5 mm) in length and 0.06 in. (1.5 mm) in width, and are undetectable to the wearer

Daily Mail: Clothing embedded with thousands of tiny solar panels could harness the sun’s energy to charge phones

Textilierna genererar 400 milliwatt på en sekund, alltså 1 watt från 2,5 sekunders solljus.

Dr Hughes-Riley said: ‘Electronic textiles really have the potential to change people’s relationship with technology, as this prototype shows how we could do away with charging many devices at the wall.

Daily Mail: Clothing embedded with thousands of tiny solar panels could harness the sun’s energy to charge phones

Lämna ett svar