Ökningen av koldioxidutsläpp saktar ner markant

Globala koldioxidutsläpp från kol, olja och gas väntas öka med 1% 2022, väsentligt långsammare ökning än förra året då utsläppen ökade med 6%. Fri energi har ökat i sån omfattning att det mött den ökade efterfrågan på energi. Eftersom fossila bränslen är den enskilt största källan till koldioxidutsläpp är denna utveckling avgörande för att lösa klimatkrisen.

“CO2 emissions are growing far less quickly this year than some people feared,” IEA head Fatih Birol said in a statement. Fossil fuel-related emissions are the vast bulk of the global total.

Axios: CO2 emissions growth slows way down

Solenergi och vindkraft driver denna uppväxling och har genererat mer än 700 terawattimmar elektricitet på ett år, vilket är den största ökningen någonsin, motsvarande koldioxidutsläpp på 600 miljoner ton.

Thanks to record deployment of renewables and EVs, the CO2 intensity of the world’s energy supply is improving again after worsening in 2021 when the economy rebounded sharply

“This means that CO2 emissions are growing far less quickly this year than some people feared – and that policy actions by governments are driving real structural changes in the energy economy. Those changes are set to accelerate thanks to the major clean energy policy plans that have advanced around the world in recent months.”

IEA: Defying expectations, CO2 emissions from global fossil fuel combustion are set to grow in 2022 by only a fraction of last year’s big increase

700 terawattimmar = 700 000 miljarder wattimmar

Lämna ett svar