EUs koldioxidutsläpp har minskat med 5% sedan i somras

I en ny analys av Centre for Research on Energy and Clean Air framgår att uppgången i EUs koldioxidutsläpp som började när pandemin tog slut nu har vänt. De senaste tre månaderna har utsläppen varit fem procent lägre än samma period 2021.

The tracker draws on real-time data from the EU electricity and gas transparency platforms, as well as on monthly Eurostat data on oil consumption. It shows demand for fossil fuels is falling due to high prices and strong wind and solar output, contrary to fears of a resurgence due to the energy crisis.

Carbonbrief: EU’s CO2 emissions fall 5% in three months after post-Covid surge

Efterfrågan på fossila bränslen faller på grund av höga priser och starka produktionsresultat för solenergi och vindkraft. Marknader i EU svarar med ökade satsningar på sol- och vindenergi, värmepumpar och eldrivna fordon i kombination med höjda ambitioner för uppväxlingen till fri energi.

Analysen visar att energikrisen redan pressar ner EUs utsläpp och att detta är resultatet av staternas och företagens ambitiösa investeringar, en trend som ser ut accelerera.

The reduction in gas use has been the main driver of the EU’s recent fall in emissions.

Carbonbrief: EU’s CO2 emissions fall 5% in three months after post-Covid surge

Efter Rysslands invasion av Ukraina har EUs svar överträffat mångas förväntningar, en samlad och massiv satsning för att bli oberoende av rysk gas och olja. Resultatet är något miljörörelsen länge drömt om men inte vågat hoppas på.

I kombination med USAs omfattande stimulanspaket och Lulas vinst i det brasilianska presidentvalet ser det ut som att 2022 kan bli året då klimatåtgärder faktiskt kommit igång på allvar.

Ett svar på ”EUs koldioxidutsläpp har minskat med 5% sedan i somras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *