Vem har mest att vinna på att allmänheten inte längre tror 1,5 grader är möjligt att uppnå

Fossilindustrin och oljestater! Låsta klimatförhandlingar är en öppning för fossilindustrin att fortsätta sälja kol, olja och gas. När olika länders representanter tvekar kan fossillobbyn slå in en kil och fördröja beslut ytterligare ett år vilket innebär enorma vinster för bolagen. Chevron och Exxon publicerade nyligen ökad vinst med 280 procent!

The Economist pounced particularly quickly on this misinterpretation, publishing a clickbait editorial subtitled “Global warming cannot be limited to 1.5°C,” which unfortunately has ricocheted around social media, confusing even people seemingly well briefed on the topic. I saw some “climate leaders” on LinkedIn weirdly celebrating the “death of 1.5°C” — as if this milestone would somehow make way for more “level-headed” responses to the climate crisis.

One Earth: Don’t fall for the climate clickbait. The 1.5°C target is achievable and necessary.

Men vi är inte där. Uppvärmningen är långt ifrån 1,5 grader och det kommer ta flera års fortsatt förbränning av kol, olja och gas för att det ska bli verklighet. Fortsätter vi på nuvarande kurs kommer vi dit inom ett par år vilket vore riktigt illa. Men…uppväxlingen till fri energi har tagit fart och kommer accelerera de närmaste åren och det finns till och med tecken på att utsläppen saktar ner.

The one thing these models have in common is that they call for a reduction in fossil fuel investments and a big ramp-up in funding for renewables.

One Earth: Don’t fall for the climate clickbait. The 1.5°C target is achievable and necessary.

Berättelsen i nyheterna ger intrycket att det är kört vilket är helt fel. De enda som tjänar på denna nyhetscykel är fossilindustrin. Vi andra har all anledning att känna optimism och framförallt har vi anledning att agera för att uppväxlingen från kol, olja och gas ska gå så fort som möjligt.

Bildkälla

Ett svar på ”Vem har mest att vinna på att allmänheten inte längre tror 1,5 grader är möjligt att uppnå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *