När energin flyttas mellan byggnader

Vad händer

Campus Skellefteå driver projekt för ett smartare användande av värme och elektricitet i campuslokalerna. Till exempel testas metoden att flytta energiförbrukningen mellan lokaler – ”Energin skrapas ihop från byggnaderna intill”

Campus Skellefteå

Kontext

Skellefteå är en central aktör i utvecklingen av Norrlands satsningar på energiteknik och hållbarhet. Bland annat startade batteritillverkaren Northvolt i Skellefteå med norra Europas första gigafactory. Kulturhuset Sara är omtalat långt utanför Sverige för sin träkonstruktion och hållbarheten som genomsyrar huset.

– Arbetet bygger på vad vi har gjort sedan tidigare i Sara kulturhus. Men nu går vi vidare och tittar på hur vi kan använda AI-tekniken effektivt, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem vid LTU.

Ny Teknik: Paradigmskifte när energi kan flyttas i tid och rum

Projektet Campus Skellefteå har fyra rättesnören

  1. energieffektiviserar kringliggande fastigheter
  2. flyttar förbrukningen i kringliggande fastigheter över tid
  3. erbjuder ett energilager för att utjämna laster över tid
  4. designar den nya fastigheten för att anpassas till en energiprofil som är lämplig
Digital stadsutveckling – Campus Skellefteå: Om projektet

Vad har det för betydelse

Tekniken ska kunna utnyttjas för utveckling av stadsdelar och kvarter där effektbristen begränsar. Förutom att idéerna kan få stor spridning och användande kan projektet bli ännu ett populärt besöksmål i den nya energimetropolen Skellefteå.

Men…

Med en budget på 360 miljoner kronor är det osäkert om satsningen kommer löna sig och hur mycket resultaten kan bidra till utveckling av nya koncept.

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *