Vindkraften i Sverige 2023

Vad händer

Solcellspodden intervjuar Daniel Kulin från energiföretaget Cloudberry med bakgrund i den svenska vindkraftsbranschen.

Kontext

Det byggs och investeras i vindkraft och solenergi som aldrig förr i Sverige. Vi bygger ungefär 10 terawattimmar solenergi och vindkraft varje år!

Vi bygger 2 gigawatt vindkraft om året i Sverige, ungefär 8 terawattimmar, har gjort det varje år.

Solcellspodden: Daniel Kulin, Om energiomställningen under 2022

2022 står vindkraften för trettio terawattimmar av Sveriges totala hundrafemtio, alltså en femtedel.

Vad har det för betydelse

Vi är på väg mot en lågkonjunktur och elpriserna kommer inom 2 år, max 2 år, sjunka till nästan noll delvis på grund av att vi har alldeles för mycket elektricitet. Följden blir en omställning på steroider där vi stänger kolkraftverk.

Solcellspodden: Daniel Kulin, Om energiomställningen under 2022

Förra regeringens beslut att bygga ut stamnätet till havs, vad innebär det att det slopades? Nästan ingenting. Arbetet med stämnätsutbyggnad tar så lång tid att vindkraftsleverantörer måste lösa frågan på andra sätt.

Mellan raderna

Och om vi bygger ut elproduktionen mycket, till säg 500 terawattimmar, kommer en mängd industrier och verksamheter etableras i Sverige. Låga energipriser attraherar stålverk, gödselfabriker, kemiindustri, elektrobränsleproduktion med mera. Dessutom gör vi oss oberoende av fossila leveranser från Ryssland.

Beror vindkraftens problem på att det inte blåser under långa tider? Nej på 150 meters höjd blåser det nästan alltid mellan sju- nio meter per sekund.

I nyheterna

Solcellskollens podcast om förnybar energi dyker in i samtal med entreprenörer, forskare och andra nyfikna som banar väg för framtidens energisystem.

Solcellskollens podcast om förnybar energi

Hur mycket är en gigawatt?

Lämna ett svar