Fler och större- vindkraften, solenergin och energilagringen i stor skala

Vad händer

Vestas bygger världens största vindkraftverkEngland slår nytt rekord för elproduktion från vindkraftI Kina försörjer en batteripark 200 000 hushåll med elektricitetI Sverige har vi en terawattimme solenergi och den andra kommer vara klar 2025. Fler och större, fri energi ersätter det fossila allt snabbare.

Kontext

The V236-15.0MW, which was introduced to market in February 2021, will have will have a rotor diameter of 774 feet (236 meters) and a wind-swept area of 470,845 square feet (43,743 square meters) – the industry’s largest.

At 919 feet (280 meters), it’s also the world’s tallest wind turbine.

The giant offshore wind turbine will debut in 2024 at Denmark’s Frederikshavn wind farm.

electrek: World’s most powerful wind turbine’s blades arrive for installation

The ESO said a new record was also set for the share of electricity on the grid coming from zero-carbon sources – renewables and nuclear – which supplied 87.2% of total power.

reve: UK sets new record for wind power generation

Vad har det för betydelse

Hur fort världen växlar till solenergi och vindkraft avgör hur fort vi kan få ner utsläppen. Fler solpaneler, större vindkraftverk, fler vindkrafts- och solparker är det rakaste spåret mot minskade utsläpp. Samhället har mycket annat att göra men det här är metoden för att lösa vårt enskilt största problem.

A single Vestas V236-15.0MW is capable of producing 80 GWh per year. That’s enough to power around 20,000 European households and save more than 38,000 tonnes of carbon dioxide, the equivalent of removing 25,000 passenger cars from the road annually.

electrek: World’s most powerful wind turbine’s blades arrive for installation

Mellan raderna

Emergency coal-fired power units at Drax in North Yorkshire were put on standby but ultimately not used

reve: UK sets new record for wind power generation

There is a long list of benefits to this technology, as related by the DICP, and shows promise in large-scale energy storage applications. The process is safe, has good reliability, large output power and storage capacity, long life, good cost performance and use of recyclable electrolytes and environmentally friendly.

Interesting Engineering: Dalian flow battery energy storage station is the largest and most powerful worldwide

I nyheterna

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar