Med risk för att göra några upprörda…

En anledning till att många förträffliga klimatsatsningar tar slut är att de inte varit tillräckligt konkreta med hur de ska genomföras.

Till exempel lider tillväxtkritiken av detta. Att människan lever över sina resurser är nog många med på men hur går vi härifrån till något annat? Och hur ser det där andra ut, konkret?

  • Lokalsamhälle med egen odling och gemensamma resurser låter fantastiskt men… vägen dit ifrån dagens samhälle? För de som är ointresserade av miljöfrågor och lever sin vardag med TVn och kneget?
  • Skatt på konsumtion? Hur mycket och mer exakt, på vad? Vad får det för följder? Hur hanterar samhället följderna?

Forma lösningen

Joel Spolsky är en känd mjukvaruutvecklare som skrivit mycket om utveckling och programdesign, bland annat att dåliga datorprogram ofta beror på att utvecklaren inte gjort jobbet och designat programmet fullt ut.

You have to design things before you implement them.

Joel Spolsky: Nothing is as Simple as it Seems

Hans budskap är att du måste göra jobbet, arbeta igenom problemet och lösningens alla delar. Anledningen är att din bild i huvudet blir något annat när du sätter dig ner och försöker konkretisera den. När du stöter och blöter små detaljer tvingas du göra avvägningar och avgränsningar, lägga till något som är nödvändigt eller ta bort en darling som inte platsar. Du skapar en lösning.

För att lösningen ska bli verklighet behöver du även utforma processen, vägen från här och nu till där och då.

Och innan du skriver en kommentar till mig om att Kate Raworth, Pella Thiel och alla de som varit med och byggt upp Transition-rörelsen faktiskt har konkreta idéer som visar vägen framåt, jag vet. Min kritik är inte mot att föreslå lösningar, herregud vi behöver fler och mer så fort det går, utan hur det görs. Jag är INTE kritisk mot att ställa om samhället utan mot hur många tar sig an denna utmaning. Problemet är pedagogiskt, att de flesta människor inte förstår varför lokalsamhället eller en underbar solarpunk-community skulle vara bättre och framförallt hur det skulle vara möjligt att genomföra.

En politisk parallell för att förmedla min poäng, SD har en klar idé om hur de ska förändra samhället. Deras metod är klar, metoden är att stänga ute problem (kriminella i fängelse, flyktingar utanför gränsen, tiggare utanför en gated community, censurera jobbiga journalister och så vidare). Enkelt och begripligt. Oavsett vad du har för åsikter tror jag du är med på att partiet har en klar idé om hur det vill genomföra sitt projekt.

Så…

oavsett vad du försöker genomföra behöver du en klar

  • idé
  • metod

Grow har en femårsplan för att göra Sverige fritt från kol, olja och gas och ett mål om ett friare liv. Planen är enkel 👉🏼 bygg mer solenergi, vindkraft och energilagring. Den löser inte alla problem och medför ett gäng utmaningar men planen är begriplig och går att realisera på alla nivåer från slott till koja, från regeringsnivå till det enskilda hushållet. Syftet är att öka människors handlingskraft, att få fler att agera mer. Miljörörelsen skulle nå längre om man tog till sig detta enkla knep.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *