Färjan som är ett eget minisamhälle med kraftverk

Vad händer

Tusentals människor reser dagligen mellan Helsingborg och Helsingör med färjorna som nu ställer om till eldrift. Aurora är världens första klimatneutrala bilfärja. Laddningssystemet som rederiet Forsea själva utvecklat är unikt med en sammanlagd effekt på drygt fyra megawattimmar.

Kontext

I november skrev Grow om färjan Tycho Brahe som är systerfartyg till Aurora och uppgraderingen av mjukvaran som styr skeppet och batterierna.

De 640 vattenkylda batterierna kommer från ett företag i Kanada och är placerade i fyra gigantiska containrar på båtens tak. Båtens konstruktion fick stärkas upp för att klara viktökningen på 278 ton. ABB Marin har installerat hela systemet och de fyra industrirobotarna som sköter laddningen i hamnarna.

För en enkel resa över sundet används runt 1175 kWh, lite beroende på väder och trafik. 

Elinstallatören: “Att få bygga om en färja till batteridrift är fantastiskt spännande”

Vad har det för betydelse

2021 minskades klimatutsläppet med 12 000 ton jämfört med året innan, med 97 procent eldrift och bara tre procent dieseldrift.

Men även om elpriset ökar är det ändå en plusaffär eftersom verkningsgraden är så mycket högre än för diesel, runt 78 procent jämfört med 40 procent, förklarar Christian Andersson.

Helsingborgarna älskar att tura och för passagerarnas del har eldriften gjort turandet tystare och bekvämare. Redan nu har 10 000 personer bokat in sig för årets julbord.

Elinstallatören: “Att få bygga om en färja till batteridrift är fantastiskt spännande”

Mellan raderna

För att slita så lite som möjligt på dem [batterierna] ligger laddningsnivån mellan 40 och 66 procent. Hållbarheten på batterierna som tillverkades 2014 är runt fem, sex år. 2024 planeras ett utbyte.

Elinstallatören: “Att få bygga om en färja till batteridrift är fantastiskt spännande”

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *