Vattenkraftverk i gruvor

Vad händer

Företagen Mälarenergi och Mine Storage som Grow skrivit om tidigare satsar på gruvor för att pumpa vatten och generera elektricitet. Nu etablerar bolagen pumpkraftverk i gruvor på ett flertal orter i Sverige.

Kontext

Energilagring kan göras på många sätt. Gruvor som lagringsutrymme för pumpkraft är en metod som väckt intresse i Sverige.

I gruvorna ska fallhöjden utnyttjas och vattnet ska föras genom en stor turbin och pumpar ska sedan pumpa upp vattnet igen för att kunna göra om processen. Det blir ett slutet system där man exempelvis under en dyr del av dygnet kan köra turbinen och låta vattnet pumpas upp under en del av dygnet då elpriset är lägre. Man räknar i dagsläget med en kapacitet om 200 megawattimme per körning.

SVT: Så kan gamla gruvor i Bergslagen producera el

Vad har det för betydelse

Man ser det också som ett sätt att öka driftsäkerheten på hela elnätet där man i och med gruvorna har en snabb reserv att sätta in när det behövs.

– Elen är värsta färskvaran, du måste producera samma sekund som den används och då är det här ett otroligt snabbt sätt att göra finregleringen, säger Jan Andhagen.

SVT: Så kan gamla gruvor i Bergslagen producera el

Mellan raderna

Genom att använda toppmodern vattenkraftsteknik som reagerar tillräckligt snabbt för att hjälpa till att balansera nätet, kan mine storage-anläggningar möjliggöra den gröna omställningen.

Mälarenergi: Mine Storage och Mälarenergi fördjupar samarbetet

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *