Efterfrågan på olja peakade 2019 enligt BP

Vad händer

Oljejätten British Petroleum (BP) skriver att den globala efterfrågan på olja nådde sin topp 2019.

Kontext

I förra veckan publicerade bolaget bp Energy Outlook 2023 edition där de identifierar ett antal globala trender för energi. Rapporten visar att efterfrågan på olja kommer sjunka på grund av att vägtransporter kommer minska och att världen växlar till eldrivna fordon.

BP thinks that global oil demand peaked in 2019. If this is true, it’s a landmark moment in human history.

Sustainability by numbers: BP thinks global oil demand peaked in 2019: this is an important signal for the energy transition

Vad har det för betydelse

Det anmärkningsvärda med BPs uttalande är att det innebär att oljebolagen acceperat att oljans framtid krymper och snabbt kan blekna. Som Hannah Ritchie skriver är rapporten konsekvent i att efterfrågan på olja minskar efter 2019 i alla scenarier. Hon betonar också att detta handlar om sjunkande efterfrågan på olja, inte sjunkande tillgång till råvaran.

I nyheterna

Lämna ett svar